Saya pelajar tahun 1 program Sarjana Sains dalam pelajaran pembuatan proses. Berada di luar negara boleh menjadi menarik tetapi mencabar. Sebagai pelajar baharu, kebolehsuaian dan gaya hidup berdikari untuk berada di tempat baharu adalah sesuatu yang tidak semua orang memilikinya.

Tetapi semua orang berhak mendapat peluang untuk mengalami situasi itu. Rakan-rakan adalah salah satu keluarga yang menjaga kebajikan pelajar antarabangsa di universiti tuan rumah. Kami boleh membantu memudahkan kehidupan mereka di sini. Ia juga tempat di mana kita sebagai pelajar tempatan boleh berinteraksi dan bertukar idea atau perkongsian budaya secara langsung. Dan “mereka menjadi ahli keluarga baharu kami”.

Dengan menyertai organisasi ini, saya telah belajar bagaimana untuk menambah baik kemahiran komunikasi saya, nilai persahabatan, pemikiran perspektif, kemahiran teknikal dan banyak lagi. Pada asasnya setiap aspek dalam hidup saya telah meningkat dengan pesat. Sebagai salah seorang Buddies, kami tidak kisah apa kaum, agama atau ideologi anda. Kami benar-benar sama dan sama antara satu sama lain. Saya berharap pada masa hadapan, komuniti di UTeM akan mengetahui lebih lanjut tentang Student Buddies dan perkara yang sebenarnya kami lakukan adalah untuk membantu pelajar Antarabangsa di UTeM.

Saya berharap kami sebagai ahli Student Buddies dapat menyumbang lebih banyak kepada masyarakat rakan dan komuniti UTeM dengan lebih banyak lagi acara yang akan menarik bukan sahaja pelajar antarabangsa tetapi juga pelajar tempatan. Sebaik sahaja anda berkawan, anda sentiasa menjadi ahli keluarga. Terima kasih.

Salam.
Shah