Melaka

Kota Bersejarah Melaka.

Melaka yang sunyi telah menarik perhatian pengunjung kerana tempat bermulanya sejarah Malaysia berakhir abad ke-15, Melaka kaya dengan sejarah dan banyak peninggalan zaman silam.

Digelar sebagai Negeri Bersejarah, Melaka merupakan negeri ketiga terkecil di Malaysia, selepas Perlis dan Pulau Pinang. Ia terletak di kawasan selatan Semenanjung Tanah Melayu, di selat Melaka. Ia bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara dan negeri Johor di selatan. Melaka diiktiraf sebagai Tapak Warisan bersama George Town Pulau Pinang pada 7 Julai 2008.

Pelancongan merupakan sektor terpenting dalam syarikat negeri. Melaka telah menerima pakai sebagai slogan, “Melawat Melaka Bermaksud Melawat Malaysia”. Ia kaya dengan warisan budaya dan mempunyai beberapa tempat menarik sejarah.

Tempat-tempat Menarik di Melaka

A’Famosa

A’Famosa adalah tempat yang lebih daripada sekadar peluang untuk bergambar bagi pelancong…

Gereja Christ

Gereja Christ terletak berhampiran dengan pusat Chinatown Melaka…

Istana Kesultanan Melaka

Istana Kesultanan Melaka ialah replika kayu istana Sultan Mansur Shah abad ke-15…

Muzium Warisan Baba Nyonya

Istana Kesultanan Melaka ialah replika kayu istana Sultan Mansur Shah abad ke-15…

Muzium Kebudayaan Cheng Ho di Melaka

Muzium Kebudayaan Cheng Ho ialah galeri yang menempatkan pameran tentang laksamana Dinasti Ming China, Cheng Ho (Zheng He). Di sebuah gudang di utara Sungai…

A’Famosa Resort

Kira-kira 24 KM di utara Melaka, agak jauh dari jalan ke Kuala Lumpur, adalah pekan desa Alor Gajah…

Jonker Street

Dulu ketika Kuala Lumpur adalah paya yang dilanda malaria dan Pulau Pinang masih belum menjadi ‘Mutiara Timur’; Melaka merupakan salah satu pelabuhan perdagangan…