Istana Kesultanan Melaka ialah replika kayu istana Sultan Mansur Shah abad ke-15. Terletak di dasar Bukit St. Paul, ia telah dibina dengan susah payah pada tahun 1985 menggunakan teknik dan bahan pembinaan tradisional, berdasarkan akaun pada abad ke-16, teks Sejarah Melayu (Malay Annals). 

Menurut catatan sejarah, istana tujuh tingkat Sultan Mansur Shah dibina sepenuhnya tanpa paku dan disokong dengan tiang kayu berukir dan mempunyai bumbung tembaga dan zink. Istana diraja yang paling rumit pernah dibina di dunia pada tahun 1459. Menurut sejarah, ia telah musnah setahun selepas sultan menaiki takhta apabila dipanah petir.

Muzium Kebudayaan

Hari ini, kompleks bernilai RM2.5 juta, juga dikenali sebagai Muzium Kebudayaan (Muzium Kebudayaan). Dibuka kepada orang ramai pada tahun 1986, di dalam kompleks itu terdapat kira-kira 1,350 artifak, cetakan, gambar dan lukisan yang memperincikan sejarah dan warisan budaya Kesultanan Melayu Melaka. 

Muzium tiga tingkat ini dibahagikan kepada lapan bilik di mana anda boleh melihat pelbagai jenis persenjataan, seni hiasan, pakaian tradisional, barangan loyang, barang kemas dan banyak lagi. Selain itu, terdapat tiga galeri yang menggambarkan legenda terkenal melalui diorama, termasuk pertembungan terkenal antara pahlawan Melaka legenda Hang Tuah dan Hang Jebat.

Lokasi Istana Kesultanan Melaka