Dulu ketika Kuala Lumpur adalah paya yang dilanda malaria dan Pulau Pinang masih belum menjadi ‘Mutiara Timur’; Melaka merupakan salah satu pelabuhan perdagangan terbesar di Asia Tenggara. Lama-kelamaan, ia kehilangan banyak perdagangan kepada Singapura dan menjadi kawasan terpencil berbanding sepupunya yang bergolek tinggi, tetapi hari ini perasaan hilang mengikut masa inilah yang menjadikan tempat itu begitu menawan. Jonker Street – jalan tengah Chinatown – pernah menjadi lokasi pilihan kepada orang kaya dan kaya di bandar itu, kini menjadi tuan rumah kepada gabungan tempat makan dan butik yang bagus. Pada malam Jumaat dan Sabtu, jalan itu berubah menjadi Pasar Malam Jonker Walk – bazar yang meriah dengan gerai makanan penjaja dan gerai mesra pelancong..

Tidak seperti Petaling Street yang lebih terkenal – terletak di Chinatown Kuala Lumpur – pengusaha gerai sudah pasti lebih mesra dan lebih sopan. Selain itu, barang-barang di sini adalah tawaran yang bagus dan makanannya lebih sedap.

Pusat Rawatan “PUTUO” / RC Reflexology

Menawarkan urutan, refleksologi kaki, bekam api, mengikis dan rawatan lilin telinga, sudut kecil yang terletak di sepanjang Jalan Hang Jebat ini merupakan persinggahan yang baik untuk pesiar anda melalui bazar Jonker Walk dan juga cara yang baik untuk melarikan diri dari udara panas dan lembap . Juga boleh mempunyai salun untuk mencuci rambut, perkhidmatan penjagaan rambut sambungan.

Puri Spa

Terletak di dalam kawasan Hotel Puri Melaka, spa berinspirasikan Peranakan ini menawarkan beberapa rawatan yang benar-benar memanjakan. Para tetamu boleh menikmati terapi tunggal atau pakej spa Puri yang termasuk Mandian Susu Bunga yang menenangkan. Menampilkan resipi yang disusun dengan sempurna untuk bersantai, spa ini ialah cara yang ideal untuk memanjakan tubuh, minda dan jiwa anda dengan cara Puri.

Lokasi Jonker Street