Gereja Christ telah dibina oleh Belanda apabila mereka mengambil alih Melaka daripada Portugis, ia adalah salah satu struktur Melaka yang paling jelas. Terletak di sepanjang Jalan Gereja (juga dikenali sebagai Church Street) ia adalah bangunan merah bata yang boleh dikenali dengan salib putih yang besar di bahagian atas. Terletak bertentangan dengan Stadhuys, Christ Church telah dibina pada 1753 untuk meraikan satu abad pendudukan Belanda. Bahagian dalam katedral mempunyai bangku buatan tangan berusia 200 tahun, lampu kipas hiasan dan plak yang menghormati askar Belanda dan penduduk tempatan.

Maklumat Gereja Christ

Gereja Christ terletak berhampiran dengan pusat Chinatown Melaka. Di seberang jambatan dari Jonker Street, ia adalah salah satu tarikan persiaran paling popular di kawasan Stadthuys.Terdapat banyak beca yang berwarna-warni (Anda perlu membayar untuk menunggangnya) dan betul-betul bertentangan ialah Muzium Sejarah dan Muzium Etnografi.

Kawasan ini bertingkat dalam budaya Baba Nyonya dengan rumah ‘pedagang Baba’ yang mewah dan restoran Nyonya yang dipelihara dengan elegan yang memenuhi jalan yang sempit. Gereja Christ adalah kecil – sekali di dalam, betul-betul di sebelah pintu depan terdapat meja panjang dengan risalah dan peralatan keagamaan untuk dijual disediakan. Terdapat kira-kira sepuluh baris bangku di hadapan mezbah utama dan seluruh tempat itu mempunyai lekapan lampu lama serta banyak jubin yang usang tetapi terjaga dengan baik.

Pendudukan Belanda

Selain tujuan memperingatinya, Christ Church telah dibina kerana fakta bahawa semasa Belanda mula-mula menakluki Melaka, mereka tidak mempunyai tempat ibadat selain Gereja St. Paul, sebuah gereja kecil yang dibina di Bukit St. Paul.

Kemudian, apabila British mengambil alih Melaka, mereka menambah burung cuaca dan loceng kepada Gereja Christ dan mengubahnya daripada sebuah gereja Protestan kepada sebuah gereja Anglikan. Masuk ke basilika adalah percuma; ia bukanlah sebuah bangunan besar dan bahagian dalamannya gelap namun selesa, dengan bangku kayu berkilat gelap yang menghadap ke mezbah dan salib kayu besar yang tergantung di dinding. Sementara itu, di luar gereja terdapat koleksi tumbuhan pasu yang cantik dan kumpulan beca berwarna-warni yang berbaris untuk pelancong.

Lokasi Gereja Christ