Muzium Kebudayaan Cheng Ho ialah galeri yang menempatkan pameran tentang laksamana Dinasti Ming China, Cheng Ho (Zheng He). Di sebuah gudang di utara Sungai Melaka, galeri itu mempunyai pameran tentang kehidupan laksamana.

Dibuka pada 2006, dipercayai bahawa muzium itu terletak di tapak Guan Chang, sebuah gudang yang dibina oleh Cheng Ho kira-kira 600 tahun lalu untuk menyimpan sementara barangan yang diperolehnya semasa pengembaraannya. Mengapit pintu masuk hadapan muzium ialah gendang dan menara loceng.

Sejarah Muzium Kebudayaan Cheng Ho

Cheng Ho ialah seorang penjelajah terkenal yang melakukan tujuh pelayaran ke Timur Tengah, Afrika dan Asia Tenggara antara 1405 dan 1433: lima daripada pelayaran ini membawanya melalui Melaka, membawanya ke pelabuhan Melaka. Disebabkan peranannya sebagai orang kepercayaan kepada Maharaja ketiga Dinasti Ming, pengaruhnya ke atas Melaka mempunyai kesan yang besar terhadap peranan penting serantau itu.

Walaupun Cheng Ho berpengaruh dalam hubungan antarabangsa China, beliau berkemungkinan besar akan diingati di Malaysia kerana peranannya membawa puteri Maharaja, Puteri Hang Li Po untuk berkahwin dengan Sultan Melaka pada pertengahan abad ke-15. Rombongannya, seterusnya, akhirnya berkahwin campur dengan orang Melaka tempatan, mewujudkan budaya Baba Nyonya.

Waktu Operasi :
9.00AM – 6.00PM
Tel : +606-283 1135

Lokasi Muzium Cheng Ho

Original Post : Cheng Ho’s Cultural Museum in Melaka