Pada awal abad ke-16, saudagar dan usahawan tertarik ke pantai Melaka kerana kisah kejayaan dan kekayaan bandar yang semakin berkembang. Khususnya bandar ini menyaksikan kemasukan pedagang Cina yang tiba beramai-ramai dalam usaha untuk melarikan diri dari pemerintahan Manchu. Usahawan ini kemudiannya berkahwin dengan wanita Melayu tempatan-keturunan perkahwinan ini dikenali sebagai Peranakan atau ‘Cina kelahiran Selat’.

Kejayaan relatif mereka menyebabkan pedagang ekspatriat ini menjadi pemangkin kekayaan utama bandar yang berkembang maju. ‘Babas’ (lelaki Cina-Melayu) mempamerkan kemewahan mereka dengan membeli rumah bandar Belanda dan mengubahnya menjadi istana keluar-masuk. Bahagian dalam rumah ini mewah dan dipenuhi dengan lekapan dipengaruhi Belanda termasuk jubin yang dilukis dengan tangan dan lampu zaman Victoria.

Makanan Peranakan

Namun budaya Peranakan secara keseluruhannya banyak ditakrifkan oleh masakannya – makanan (makanan) Nyonya. Rakyat Malaysia memujinya sebagai salah satu warisan makanan utama mereka dan budaya Melaka tidak boleh ditarik balik ditakrifkan olehnya. Gabungan tradisi Melayu dan Cina, masakan Nyonya terdiri daripada hidangan dengan sayur-sayuran luar biasa, kari yang dipekatkan dengan santan dan sos yang menyelerakan. Walau bagaimanapun, yang patut diberi perhatian ialah etika sosial makan – penduduk tempatan menggunakan jari mereka, bukan penyepit, untuk makan – fakta yang mendustakan akar nenek moyang Cina mereka dan menjadikan budaya Nyonya sebagai salah satu warisan sebenar Malaysia.

Rumah Warisan

Terletak di No. 48-50 di sepanjang Jalan Tun Cheng Lock di Melaka, Muzium Warisan Baba-Nyonya sebenarnya adalah koleksi tiga buah rumah yang telah dipulihara dengan indah yang disusun supaya kelihatan seperti kediaman Baba-Nyonya abad ke-19 yang tipikal. Contoh terbaik gaya Cina-Palladian, rumah bandar ini, dibina pada tahun 1896, telah diubah menjadi muzium Peranakan tradisional pada tahun-tahun kemudian; disambungkan dengan laluan pejalan kaki berbumbung biasa, muzium ini menampilkan jubin yang dilukis dengan tangan, pintu buai luar kayu jati yang diukir dengan teliti dan pintu dalaman yang lebih kukuh yang memberikan keselamatan tambahan. Dibingkai oleh lajur Greco-Rom, dua tanglung merah, satu tertera nama isi rumah dan satu lagi mesej nasib baik, tergantung di kedua-dua belah pintu masuk.

Aras atas rumah mempunyai kanopi pendek jubin Cina di atas serambi yang membingkai tingkap tertutup seiras Venice. Mempunyai daya tarikan timur-bertemu-barat yang tersendiri, tingkap kaca menampilkan jeriji besi tempa dan cucur atap serta fasia ditutupi dengan reka bentuk bunga yang dicat. Di dalam rumah itu terdapat koleksi lekapan daun emas, perabot kayu hitam reka bentuk Cina dan Belanda bertahtakan ibu mutiara serta skrin lakuer yang diukir dengan mahir dan candelier zaman Victoria.

Bahagian terbaik lawatan ini adalah pemandu yang menyanjung tetamu dengan kisah Baba Nyonya dahulu kala dengan kecerdasan Peranakan yang ketara semasa lawatan bermaklumat selama 45 minit.

Lokasi Muzium Warisan Baba Nyonya di Melaka


Waktu Operasi :
10.00AM – 12.30PM
2.00PM – 4.30PM

Tel : +606-283 1273